Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011

Μια Θαυμαστή Συμμετρία

Η Πόλη του θεού
Ο 13ος Θεός

 Μυθιστόρημα
 Συγγραφέας : Βασίλης Πάνος
 Εκδόσεις «Αγαπώ την Πόλιν»
Σελίδες : 98
Τρίκαλα 8-5-2006
Τιμή: 5,00€ 
(The city of God
The 13th God)

Μέσα από τις επιστολές δυο μοναχών που ανταλλάσσουν μεταξύ τους γραφές, περιστατικά και μαρτυρίες, στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. και μονάζουν στα πρώτα χριστιανικά Ασκητήρια της Ανατολής, αλλά που σιγά-σιγά αρχίζουν ν΄απλώνονται και στη Δύση, δυο νεοφώτιστοι μοναχοί ζητούν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για τις νέες θρησκείες που προβάλουν στον κόσμο, αλλά και τις παλιότερες δοξασίες και θεούς που ακόμα τα ερείπια ολόγυρα τους προκαλούν.
Ο Αρίσταρχος από την Ανατολή μονάζει σε κάποια μονή της Συρίας κι ο Θεοφύλακτος, μονάζει σ΄ένα Μοναστικό Μετόχι της Κορώνης που βρίσκεται δίπλα στη παλιά Ιερή Πηγή στην ορεινή Θεσσαλία. Οι δυο μοναχοί ανταλλάσουν μεταξύ τους απορίες για όλα αυτά που γίνανε και γίνονται καθώς βλέπουνε ακόμη όρθια γύρω τους μνημεία από άγνωστους θεούς.
«Αδελφέ Αρίσταρχε με τη δύναμη του θεού θα σου διαμηνύσω τα καθέκαστα για όσα με ρωτάς να μάθεις, πώς άρχισε αυτή η θαυμαστή ιστορία, για να ξέρεις όλη την αλήθεια των πραγμάτων. Όλα όσα θα σ΄ εξιστορήσω, γίνανε με τη βοήθεια του αδελφού Θεόδοτου και θα πιάσω την ιστορία από την αρχή. Στη βιβλιοθήκη μας, που πολλά πράγματα δε τα γράφουνε τα θαυμαστά βιβλία, βρήκαμε παλιές γραπτές περγαμηνές που γράφουνε σπουδαίες ιστορίες.»
Και η ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται καθώς μετά από χρόνια στην Ελλάδα οι «σπουδαίες πόλεις πιάσανε από τη μέση μεριά του κάμπου μέχρις τις άκρες απ΄ τα ολόγυρα βουνά.Αυτά όμως είναι μόνο η προϊστορία αδελφέ Αρίσταρχε απ΄ όσα μπόρεσα κι εγώ να μάθω, καιρός είναι τώρα να γνωρίσεις τα καθέκαστα, για τη γέννηση του θεού που τόσο πολύ ζητάς να μάθεις και θα σου τα διηγηθώ όλα με πάσα λεπτομέρεια και τάξη».
Ο Θεοφύλακτος είναι αναγκασμένος να προστρέξει σε πολλές πηγές για να εξηγήσει πως ένας νέος θεός γεννήθηκε στο κόσμο και
«Σαν περάσανε δύο χρόνια θαρρούσες ώρες ώρες όπως λέει ο Διοκλής ότι βρισκόσουνα σ΄ άλλον κόσμο κι άλλη πλάση. Ύστερα χτίσανε το νέο ανάκλιντρο εστιατόριο με δυο σειρές ανάκλιντρα για να δειπνούνε οι πιστοί, οι επισκέπτες, οι ασθενείς κ΄ οι προσκυνητές. Στο στάδιο την ίδια χρονιά προσθέσανε κλιμακωτές εξέδρες κι ολόγυρα από το στίβο φτιάξανε ένα μαρμάρινο αυλάκι που ΄τρεχε νερό. Δίπλα από το στάδιο στήσανε τ΄ ολόλευκο κιονόκρανο βωμό της θεάς Υγείας και στο μεγαλόπρεπο ναό της Αρτέμης βάλανε μια αγαλμάτινη μετώπη που εικόνιζε την τιτανομαχία των θεών και με λογιών-λογιών χρώματα, ζωγραφισμένες εικόνες από θεριά, και παραστάσεις αλλόκοτων φιδιών.»
Για να φτάσει στην αναμέτρηση όπου τα παλιά αναμετρούνται με τα καινούργια για να πει: «Τα νέα αυτά ενθουσιάσανε τους ιερείς και τους θεραπευτές Αρίσταρχε κι όπως λέγει ο θεόφραστος οι Ιερείς στείλανε παντού επιστολές και ζητούσανε να μάθουνε ακόμη περισσότερες μαρτυρίες ιερές. Πολύ μεγάλη χαρά πήρανε όταν ήρθε μια επιστολή από το Ιερό της Αντιόχειας που έλεγε ότι το κήρυγμα της Βασιλείας του Θεού που κήρυττε ένας μαθητής του Ιησού καλούσε όλους τους πιστούς ν΄ αφήνουνε τα πράγματά τους κι έφτιαχνε μικρές κοινότητες όπως στα παλιά ιερά μ΄ όλα κοινά τα υπάρχοντά τους».
«Μέχρι να έρθει το γλυκοχάραμα που ο Φιλάρετος πήγε μ΄ ένα ζευγάρι βόδια να βοσκήσει και τα πηγαινόφερνε εδώ και εκεί, κοντά στα ερείπια του ναού της Άρτεμης εκεί που η Κορώνη η κόρη του Φλεγύα έφερε στο κόσμο το χαρμόσυνο μαντάτο. Κάποια στιγμή μπροστά σ΄ ένα βράχο τα δυο βόδια βοσκάγανε παράμερα, άξαφνα άνοιξε ο βράχος στα δύο και φάνηκε μια πόρτα. Ο Φιλάρετος τρόμαξε κι έτρεξε αμέσως στη μονή και γύρισε μαζί με τον Καλλίνικο πίσω να μπούνε μέσα, αλλά τα βόδια είχανε φύγει κι η πόρτα είχε κλείσει και δεν υπήρχε τίποτα στον βράχο, αλλά ούτε και φαινότανε καμιά παράξενη σχισμή από πάνω μέχρι κάτω.
Φύγανε αμέσως τρομαγμένοι και το περιστατικό το κουβεντιάσαμε το βράδυ και δεν μπορούσαμε να βγάλουμε καμιά γνώμη, η πιο σωστή εξήγηση γι΄ αυτό το παράξενο περιστατικό μας την έδωσε ό γερό μοναχός ο γέροντας Θεόσοφος. Τα βόδια είπε, στηθήκανε σε κάποια μυστικά σημεία πάνω στο χώμα κι από το βάρος τους άνοιξε η πόρτα. Κι αν η πόρτα είχε χαραγμένο επάνω το ιερό φίδι, εκεί είναι θαμμένοι οι αμύθητοι ιεροί θησαυροί που εκείνη την αποφράδα μέρα και το βράδυ φύγανε στην Ιερή Πηγή. Ο Φιλάρετος δε θυμότανε αν είδε το φίδι και δοκιμάσαμε και τις άλλες μέρες να βρούμε αυτά τα μυστικά σημεία αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε τίποτα».
Μέσα από την αναζήτηση των πραγμάτων που στην αρχή φαίνονται ασύνδετα μεταξύ τους και τις απορίες των δυο μοναχών που θέλουν να τα ξέρουν όλα αποκαλύπτεται μια θαυμαστή ιστορία, όπου ένας νέος θεός γεννήθηκε στο κόσμο πριν 4.000 χρόνια κι έφτιαξε μια θαυμαστή Συμμετρία και κατάφερε κι ένωσε τα Τρία καλά σε Ένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: