Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011

Ποιο ήταν το μυστικό του Ασκληπιού;

 Ο Ασκληπιός Ο Σωτήρας του Κόσμου

Συγγραφέας : Βασίλης Πάνος

Εκδόσεις : «Αγαπώ την Πόλιν»
 Απρίλιος-Τρίκαλα 2007
Τιμή 8,00 ευρώ

(Asklipios the Savior of World)

Ο Ασκληπιός λατρευόταν σ΄ όλες τις χώρες του τότε ανεπτυγμένου κόσμου. Οι Ασκληπιάδες, οι Υιοί από την Τρίκκη, ταξίδευαν παντού και μετέφεραν το ευαγγέλιο της σωτηρίας, της καλής υγείας, της χαράς και της ευτυχίας. Ίδρυσαν εκατοντάδες ναούς-εκκλησίες κι ιαματικές πολιτείες. Περίπου 300 Ασκληπιεία-Εκκλησίες αποκαλύφτηκαν μέχρι σήμερα και συνεχώς ανακαλύπτονται καινούργια, από τη μεγάλη θεραπευτική επανάσταση που ξεκίνησε από τη φαρμακευτική εμπειρική γνώση των γηγενών κατοίκων της Τρίκκης, των Πελασγών της Θεσσαλίας πριν από 3.000 χρόνια π.Χ., την εποχή της πρώτης αθωότητας και του χαμένου Παραδείσου.
Ποιο ήταν το μυστικό του Ασκληπιού; Τι ήταν εκείνο που έκανε τους προσκυνητές να ρέουν κατά χιλιάδες στα Ασκληπιεία της Τρίκκης, της Επιδαύρου και της Κω ; Η φήμη ναι, αλλά και τα καλά και θαυμαστά που είχαν ακούσει από προγενέστερους επισκέπτες. Όσα Ασκληπιεία αποκαλύφτηκαν μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι επιλέχθηκαν με μεγάλη επιμέλεια. Κύριο χαρακτηριστικό το φυσικό κάλλος, το ήπιο κλίμα, τα άλση, τα πολλά δέντρα και οι πηγές που έδεναν αρμονικά με την πληθώρα των διάσπαρτων κτισμάτων που υπήρχαν γύρω τους.
Οι επισκέπτες όταν έμπαιναν μέσα έρχονταν αμέσως σε επαφή με το νέο περιβάλλον και δοκίμαζαν τις πρώτες ευχάριστες εκπλήξεις. Ένιωθαν ότι έμπαιναν σε έναν ιδανικό κόσμο-κόσμημα αγγελικά πλασμένο, έτσι όπως τον αναζητούσαν και τον ονειρευόταν πάντοτε. Οι χώροι των Ασκληπιείων εκτός των άλλων προσέφεραν και την απόλαυση μιας ευχάριστης ευωδιαστής ατμόσφαιρας. Καθοριστική επίσης ήταν η συμβολή της αρμονικής σύνθεσης και της μεγαλοπρέπειας των ναών, που προκαλούσαν στους επισκέπτες ένα θεϊκό δέος.
Σήμερα δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα Ασκληπιεία ήταν μεγάλα Κέντρα πολιτισμού, πάρκα της Επιστήμης, των Ιερών ναών και της Τέχνης. Λειτουργούσαν ενιαία για ένα κοινό σκοπό, έσωζαν, και απελευθέρωναν τους ανθρώπους από όλα τα δεσμά και τα λάθη του βίου και τους ενέτασσαν και πάλι μέσα σε υγιεινούς και ειρηνικούς όρους ζωής. Μέσα απ’ αυτά τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα ξεπήδησε αργότερα ό,τι σήμερα ονομάζουμε κλασσικό ελληνικό πολιτισμό.
Ο Βασίλης Πάνος μας δίνει μια άλλη εικόνα για αυτόν τον Ιδιαίτερο θεό των Ελλήνων. Το θεό της Υγείας και της Ειρήνης, τον Σωτήρα του κόσμου, όπως τον αποκαλεί και μας υπενθυμίζει πως παρ΄όλο τον πλούτο των αρχαιολογικών μνημείων-ευρημάτων του Ασκληπιού που υπάρχουν σ΄όλο τον κόσμο στην Ελλάδα η λαίλαπα της “Αντιπαροχής” των ελληνικών πόλεων καταστρέφει σταδιακά πολλά σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως είναι και το Επιφανέστατο Ασκληπιείο της Αρχαίας Τρίκκης (γενέτειρα του Ασκληπιού). Παράλληλα μας δίνει ένα φωτογραφικό πανόραμα από τα εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα-μνημεία που φανερώνουν τη μεγαλειώδη πορεία του Ασκληπιού και των Ασκληπιείων σ΄όλο τον κόσμο.


1 σχόλιο:

Αγαπώ την Πόλιν είπε...

«Ο Ασκληπιός ο σωτήρας του κόσμου»

Η εισήγηση του Σάκη Παπαδόπουλου στην παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου προχθές, στο βιβλιοπωλείο «Τσιοπελάκος»

Θεώρησα τιμητική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πρόταση του εκλεκτού συμπολίτη-διανοούμενου-συγγραφέα Βασίλη Πάνου, ενός ανθρώπου-ενεργού πολίτη που αναμφισβήτητα «αγαπά την Πόλιν, να συμπαρουσιάσω το νέο βιβλίο του «Ο Ασκληπιός, ο Σωτήρας του κόσμου». Για δυο- κυρίους-λόγους Ως γιατρός, που κολακεύεται αφάνταστα , όταν η προσωνυμία «Ασκληπιάδης< μας συνοδεύει-ορισμένες φορές-στην επιτυχή άσκηση του λειτουργήματός μας. Ως τρικαλινός, που συμφωνεί απόλυτα με τον συγγραφέα, ότι «είναι απορίας άξιο πως η π΄λη γενέτειρά του»(του Ασκληπιού) «έχοντας ένα τέτοιο θησαυρό κάτω από τα πόδια της, φαίνεται να γνωρίζει πολύ λίγα για το Ασκληπιείο Τρίκκης και το κυριότερο, έκανε ελάχιστα γι΄αυτόν τον παγκόσμιο κι ιδιαίτερο θεό που συνέβαλε τόσα σημαντικά στον πολιτισμό των Ελλήνων».
Κυρίες και κύριοι, ο Ασκληπιός, θεός της ιατρικής κατά την ελληνική μυθολογία, θνητός όμως-κεντρική φυσιογνωμία του αρχετύπου των ηρώων-θεραπευτών, υπήρξε Σωτήρας του κόσμου. Οι ιστορικές αναφορές στις θεραπευτικές του μεθόδους, στην ανακούφιση των πόνων, στην αποκατάσταση της υγείας ως πλήρους σωματικής-ψυχικής-κοινωνικής ευεξίας με την υιοθέτηση του κανόνα «νους υγιής εν σώματι υγιή», κι ακόμη, στην πρόληψη των νόσων, στην πρώιμη διάγνωση, στην αγωγή υγείας, στην μετάδοση των ιατρικών γνώσεων, στην γυναίκα του-Ηπιόνη-, στους γιους του-Ποδαλείριο και τον Μαχάονα- και τις θυγατέρες του- την Υγεία, την Αίγλη, την Ιασώ, την Πανάκεια-, και στους πολυάριθμους μαθητές του-Ασκληπιάδες- οι οποίοι ταξίδευαν σ΄όλες τις γωνιές του γνωστού τότε κόσμου και μετέδιδαν το δικό τους ευαγγέλιο της υγείας-της σωτηρίας-της χαράς-της ανθρώπινης ευτυχίας, και ασφαλώς στην εξέλιξη της ιατρικής τέχνης και της ιατρικής επιστήμης- από την μέχρι τότε εμπειρική ιατρική-, αποδεικνύουν μια πολύτιμη συμβολή στην ανθρωπότητα αφάνταστης αξίας. Στα αγάλματά του εικονίζεται με γλυκύτητα, καλοσύνη, σοβαρότητα. Κοντά του τοποθετείται μικρό παιδί στο οποίο δίνονται τα επίθετα «τελεσφόρος» (δίνει τέλος απαλλαγή από την ασθένια0, «ακέσιος» (θεραπεύει τους πόνους). «ευμαρίων» (παρέχει την καλή υγεία, τη χαρά από την ευεξία) απεικονίζεται όρθιος στηριζόμενος επί οζώδους ράβδου στην οποία είναι περιτυλιγμένος όφις, που θεωρείται σύμβολο σύνεσης-ανανέωσης-σιγής. «Αξιοπρόσεκτος παράγοντας ήταν η ψυχική προετοιμασία του πάσχοντος, «ο εξαγνισμός» του» «οι θυσίες», «οι σπονδές», «η αυστηρή νηστεία», γράφει ο Βασίλης Πάνος και εξηγεί: «Ο πάσχων υποβαλλόταν σε άσκηση, σε λουτρά, σε μελέτη, σε μια βιβλιοθήκη δίπλα στο Άβατον όπου έπρεπε να ενδιατρίψει. Επίσης υποβαλλόταν και σε προετοιμασία με παραμονή σε ειδικές κλειστές στοές, επί μέρες μένοντας στο περιβάλλον αυτό» στο οποίο και ένιωθαν ότι έμπαιναν σε ένα ιδανικό κόσμο- αγγελικά πλασμένο. «κατόπιν ακολουθούσε η επαφή του με το ιερό πηγάδι με το καθάρσιο νεςρό…», η ονειρομαντ4εία», «η εγκοίμηση», οι θεραπευτικές διαδικασίες, σύμφωνα με την «ολιστική θεραπεία» και την βασική αρχή της ηθικής των ελλήνων «παν μέτρον άριστον», «οι διαιτητικές μέθοδοι», «οι χειροπρακτικές», «τα έμπλαστρα», «η φλεβοτομία», «οι επωδές, η γυμναστική, ενώ «χρησιμοποιούνταν ευρέως και φάρμακα και αποτολμώνταν ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις».
Η Χρήση βοτάνων